Leta i den här bloggen

fredag 18 mars 2016

Vecka 10 och 11

Årsmötet avklarat och vävningen fortsätter i Vävstugan. Emma 8 år väver vidare på sin matta. Maud har börjat med sin glesrips. Anita väver en röd kypertmatta. Smålandsväven krånglade lite. Försökte med kontramarsch men sedan läste jag på och såg att mönsterskaften skulle bara sänkas. Bort med kontramarschen och fram med fräscha resår band. Nu går det som ett spjut. Mauds handdukar i cottolin. blev ganska fina. inslaget i 3 spolat cottolin. Påskkärringgruppen har fått till riktigt fina påskkärringar. Själv har jag vävt frottehanddukar i taquete.

Emmas matta


Mauds glesrips

Anitas matta

Smålandsväv

Mauds handduk i cottolin

Påskkärring

Påskkärring

Anitas matta färdig

Hjördis matta i brunt

Katarinas draperi i munkabälte

Mina handdukar i taquete

onsdag 2 mars 2016

Tisdag 1 mars

Ljuset kommer tillbaka och dagarna blir längre och längre. Då brukar det av någon konstig anledning bli kortare dar i vävstugan. Men efter en lång och mörk vinter behöver man sol och ljus.
Trots det gjorde vi en omsolvning från sängöverkastet i hålkrus till munkabälte samt skedade i en något tätare sked.  Lilla Emma väver på sin matta med stor iver. Inte så lätt att både trampa ner och skyttla in medan skälet är kvar. Mattvarpen i glesrips är nu klar att köras igång med. Önskar vi hade fler tomma vävstolar att tillgå. Idéerna bara sprutar och vi väver så gott vi kan. En del behöver lite pushning men annars flyter det på bra. I den långa svarta cottolinvarpen väver nu Maud  handdukar med tredubbelt inslag av cottlin. En försvunnen turkos garnrulle i mattull upptog nästan hela tisdagens tid. Den hade rullat ner från hyllan där jag visste att jag lagt den och hamnat längst ner bakom vävskedarna i det lilla förråd vi har. Ett antal gånger hade jag ut alla grejor innan jag till slut hittade den. Den som söker finner osv... Intresse fanns också för att tillverka påskkärringar inför påskens färd till Blåkulla. Vår duktiga dockmakerska Ann ställde upp som ledare och måndagar träffas de i Vävstugan för att påbörja detta projekt
Emmas Trasmatta


Hidi fortsätter med fjolårets docka som inte hann med till Blåkulla

Anita nåltovar frenetiskt på  sin nya docka.

Ulla kolipper till kläder till sin.